Od roku 2019 projekt opakovaně podporují: HM Praha a NF Avast
Přednášky na téma Výživa dříve narozených a její taje jsme spojili s praktickými ukázkami a ochutnávkami pokrmů, které splňují požadavky dnešní doby: jsou ne příliš náročné na přípravu i finance a odpovídají požadavkům zdravého a plnohodnotného stravování. Ne, nemusíte se bát. Nebudeme vás přesvědčovat o tom, co je a není zdravé, neboť tato otázka je silně diskutabilní. Spíše vás seznámíme s požadavky na stravování dříve narozených, nutričními hodnotami, předpřípravou a přípravou vybraných pokrmů. Součástí ochutnávky předkládaných jídel, praktické rady a společná výměna zkušeností. Získáte malou kuchařku s recepty a návody.
Přehled workshopů Pomoz Sobě – praktická cvičení nalzente na www.pomozsobe.cz a https://www.facebook.com/pomozsobe/
MÍSTO
ZŠ Satalice, K Cihelně 137/8, 19015 Praha Satalice
TERMÍN
Sobota dle rozpisu níže
ČAS
10.00 – 13.00 hodin
Krátká teoretická část, kreativní vaření i ochutnávky a jiné radosti sobotního setkání.
LEKTOŘI
PaedDr. Mgr. Hana Čechová, PhDr. Eva Dosedělová, Bc. Nina Petržalová
AUTOR / GARANT PROJEKTU
PaedDr. Mgr. Hana Čechová / MUDr. Marie Tomečková, CSc.
Pro rok 2020 jsme připravili tato témata
Datum | Téma | Anotace | Lektor | |
1 | 25.01.2020 | Vyvážená strava
OBSAZENO – PROBĚHLO |
Co je vyvážená strava, její složky, rozdělení v průběhu dne. Nejčastější chyby, příklady vyvážených snídaní a malých jídel (př. pomazánky z pečené zeleniny apod.) | PaedDr. Mgr. Hana Čechová
PhDr. Eva Dosedělová |
2 | 09.02.2020 | Česká klasika trochu jinak
OBSAZENO – PROBĚHLO |
Tradiční jídla bez klasických zahušťovadel, smažení bez oleje v troubě, rajská bez kečupu a jiných dochucovadel… 1. odlehčený bramborový salát z netradičních surovin a bez tučné majonézy (třeba se bude hodit o letošních Vánocích) 2. masové kuličky v rajské ??? (slovo rajský je odvozeno z podstatného jména RÁJ, tudíž to bude MANA), spíše bych řekla v rajčatové omáčce (z pravých rajčat, nikoli z protlaku) se smetanovým knedlíkem, a to na 2 způsoby: a) tradiční + b) pikantní s chilli, česnekem a bylinkami 3. bramboráčky bez mouky odlehčené cuketou, pečené v troubě (ano, mnohým připomene krkonošský TOČ nebo klatovský BÁČ, což je dobrůtka veliká, ale jak znám Evelýnu, naše verze bude prudce dietní, bez sádla a škvarků, ovšem opět VÝBORNÁ… |
PaedDr. Mgr. Hana Čechová
PhDr. Eva Dosedělová |
3 | 08.03.2020 | Luštěniny a obiloviny známé neznámé
OBSAZENO – PROBĚHLO |
Černá čočka beluga, cizrna, pohanka… jak připravit, na co použít | PaedDr. Mgr. Hana Čechová
PhDr. Eva Dosedělová |
4 | 27.06.2020 – náhradní termín | Těstovinové variace + Sladká jídla – zdravé mlsání
PROBĚHLO |
Těstoviny ovládly i českou kuchyni a v létě se dají využít především do lehkých, chutných salátů. A znáte grusetkové těstoviny? Menu doplníme zdravým mlsáním, aneb jak lze upéct bez cukru a klasického tuku. Hlavní téma: Evelýniny štrůdly | PaedDr. Mgr. Hana Čechová
PhDr. Eva Dosedělová |
5 | 14.07.2020 – náhradní termín | Zkoušíme nové věci I
PROBĚHLO |
Vyzkoušejte neobvyklé přílohy, jako např. zeleninové hranolky a knedlíky. Rychlé a chutné, to nám věřte. | PaedDr. Mgr. Hana Čechová
PhDr. Eva Dosedělová |
6 | 15.07.2020 – náhradní termín | Zkoušíme nové věci II
PROBĚHLO |
Jednoduchá a vyvážená jídla z jednoho hrnce a pekáče (př. kuře v zelí, smetanové batáty s masem…) | PaedDr. Mgr. Hana Čechová
PhDr. Eva Dosedělová |
7 | 19.08.2020 – náhradní termín | Cestujeme za dobrým jídlem I – Itálie
PROBĚHLO |
Exkurze do italské kuchyně, variace těstovinových jídel | PaedDr. Mgr. Hana Čechová
PhDr. Eva Dosedělová |
8 | 12.09.2020 | Zelenina stokrát jinak
PROBĚHLO |
Jak na to, aby zelenina tvořila více jak 1/4 našeho celodenního příjmu: variace salátů, zeleninových příloh a nápojů (př. salát z rajčat a cizrny, salát z růžového zázvoru; cukety a dýně…) | PaedDr. Mgr. Hana Čechová
PhDr. Eva Dosedělová |
9 | 26.09.2020 | Cestujeme za dobrým jídlem II – Thajsko
PROBĚHLO |
Exkurze do thajské kuchyně plné zeleniny a ořechů | PaedDr. Mgr. Hana Čechová
PhDr. Eva Dosedělová |
10 | 04.10.2020 | Nebojte se ryb
PROBĚHLO |
Ryba není jen smažený kapr o Vánocích. Jednoduché přípravy tresky, sumečka či lososa v páře nebo s minimem tuku… pomazánky | PaedDr. Mgr. Hana Čechová
PhDr. Eva Dosedělová |
ÚČASTNICKÝ POPLATEK
1/ osoby 55+ s trvalým bydlištěm v Praze ZDARMA
2/ osoby s trvalým bydlištěm mimo Prahu a mladší 300,- Kč
POČET MÍST
Max. 8
Rezervace nutná přes objednávkový formulář. Rezervaci potvrdíme a pošleme podrobnější informace k průběhu přednášky a vaření.
SOUHRNNÁ NÁPLŇ
Zdravá výživa je způsob stravování založený na přirozených potravinách, které nezatěžují lidský organismus. Je dobré si uvědomit, na co si dát pozor, čeho se vyvarovat a vše prakticky aplikovat do života. Neboť lze předpokládat, že až 80 % případům onemocnění srdce, cévních mozkových příhod, diabetu mellitu 2. typu a 40 % případům rakoviny by bylo možno předejít, pokud by se vyloučily rizikové faktory běžného životního stylu, stravování nevyjímaje…“
Přihláška