Pomoz Sobě – přednášky

Od roku 2019 projekt opakovaně podporují: HM Praha a NF Avast

Přednášky na téma Výživa dříve narozených a její taje jsme spojili s praktickými ukázkami a ochutnávkami pokrmů, které splňují požadavky dnešní doby: jsou ne příliš náročné na přípravu i finance a odpovídají požadavkům zdravého a plnohodnotného stravování. Ne, nemusíte se bát. Nebudeme vás přesvědčovat o tom, co je a není zdravé, neboť tato otázka je silně diskutabilní. Spíše vás seznámíme s požadavky na stravování dříve narozených, nutričními hodnotami, předpřípravou a přípravou vybraných pokrmů. Součástí ochutnávky předkládaných jídel, praktické rady a společná výměna zkušeností. Získáte malou kuchařku s recepty a návody.

Přehled workshopů Pomoz Sobě – praktická cvičení nalzente na www.pomozsobe.cz a https://www.facebook.com/pomozsobe/

MÍSTO

ZŠ Satalice, K Cihelně 137/8, 19015 Praha Satalice

TERMÍN

Sobota dle rozpisu níže

ČAS

10.00 – 13.00 hodin
Krátká teoretická část, kreativní vaření i ochutnávky a jiné radosti sobotního setkání.

LEKTOŘI

PaedDr. Mgr. Hana Čechová, PhDr. Eva Dosedělová, Bc. Nina Petržalová

AUTOR / GARANT PROJEKTU

PaedDr. Mgr. Hana Čechová / MUDr. Marie Tomečková, CSc.

Pro rok 2020 jsme připravili tato témata

  Datum Téma Anotace Lektor
1 25.01.2020 Vyvážená strava

OBSAZENO – PROBĚHLO

Co je vyvážená strava, její složky, rozdělení v průběhu dne. Nejčastější chyby, příklady vyvážených snídaní a malých jídel (př. pomazánky z pečené zeleniny apod.) PaedDr. Mgr. Hana Čechová

PhDr. Eva Dosedělová

2 09.02.2020 Česká klasika trochu jinak

OBSAZENO – PROBĚHLO

Tradiční jídla bez klasických zahušťovadel, smažení bez oleje v troubě, rajská bez kečupu a jiných dochucovadel…
1. odlehčený bramborový salát z netradičních surovin a bez tučné majonézy (třeba se bude hodit o letošních Vánocích)
2. masové kuličky v rajské ??? (slovo rajský je odvozeno z podstatného jména RÁJ, tudíž to bude MANA), spíše bych řekla v rajčatové omáčce (z pravých rajčat, nikoli z protlaku) se smetanovým knedlíkem, a to na 2 způsoby: a) tradiční + b) pikantní s chilli, česnekem a bylinkami
3. bramboráčky bez mouky odlehčené cuketou, pečené v troubě (ano, mnohým připomene krkonošský TOČ nebo klatovský BÁČ, což je dobrůtka veliká, ale jak znám Evelýnu, naše verze bude prudce dietní, bez sádla a škvarků, ovšem opět VÝBORNÁ…
PaedDr. Mgr. Hana Čechová

PhDr. Eva Dosedělová

3 08.03.2020 Luštěniny a obiloviny známé neznámé

OBSAZENO – PROBĚHLO

Černá čočka beluga, cizrna, pohanka… jak připravit, na co použít PaedDr. Mgr. Hana Čechová

PhDr. Eva Dosedělová

4 27.06.2020 – náhradní termín Těstovinové variace + Sladká jídla – zdravé mlsání

PROBĚHLO

Těstoviny ovládly i českou kuchyni a v létě se dají využít především do lehkých, chutných salátů. A znáte grusetkové těstoviny? Menu doplníme zdravým mlsáním, aneb jak lze upéct bez cukru a klasického tuku. Hlavní téma: Evelýniny štrůdly PaedDr. Mgr. Hana Čechová

PhDr. Eva Dosedělová

5 14.07.2020 – náhradní termín Zkoušíme nové věci I

PROBĚHLO

Vyzkoušejte neobvyklé přílohy, jako např. zeleninové hranolky a knedlíky. Rychlé a chutné, to nám věřte. PaedDr. Mgr. Hana Čechová

PhDr. Eva Dosedělová

6 15.07.2020 – náhradní termín Zkoušíme nové věci II

PROBĚHLO

Jednoduchá a vyvážená jídla z jednoho hrnce a pekáče (př. kuře v zelí, smetanové batáty s masem…) PaedDr. Mgr. Hana Čechová

PhDr. Eva Dosedělová

7 19.08.2020 – náhradní termín Cestujeme za dobrým jídlem I – Itálie

PROBĚHLO

Exkurze do italské kuchyně, variace těstovinových jídel PaedDr. Mgr. Hana Čechová

PhDr. Eva Dosedělová

8 12.09.2020 Zelenina stokrát jinak

PROBĚHLO

Jak na to, aby zelenina tvořila více jak 1/4 našeho celodenního příjmu: variace salátů, zeleninových příloh a nápojů (př. salát z rajčat a cizrny, salát z růžového zázvoru; cukety a dýně…) PaedDr. Mgr. Hana Čechová

PhDr. Eva Dosedělová

9 26.09.2020 Cestujeme za dobrým jídlem II – Thajsko

PROBĚHLO

Exkurze do thajské kuchyně plné zeleniny a ořechů PaedDr. Mgr. Hana Čechová

PhDr. Eva Dosedělová

10 04.10.2020 Nebojte se ryb

PROBĚHLO

Ryba není jen smažený kapr o Vánocích. Jednoduché přípravy tresky, sumečka či lososa v páře nebo s minimem tuku… pomazánky PaedDr. Mgr. Hana Čechová

PhDr. Eva Dosedělová

ÚČASTNICKÝ POPLATEK

1/ osoby 55+ s trvalým bydlištěm v Praze ZDARMA
2/ osoby s trvalým bydlištěm mimo Prahu a mladší 300,- Kč

POČET MÍST

Max. 8
Rezervace nutná přes objednávkový formulář. Rezervaci potvrdíme a pošleme podrobnější informace k průběhu přednášky a vaření.

SOUHRNNÁ NÁPLŇ

Zdravá výživa je způsob stravování založený na přirozených potravinách, které nezatěžují lidský organismus. Je dobré si uvědomit, na co si dát pozor, čeho se vyvarovat a vše prakticky aplikovat do života. Neboť lze předpokládat, že až 80 % případům onemocnění srdce, cévních mozkových příhod, diabetu mellitu 2. typu a 40 % případům rakoviny by bylo možno předejít, pokud by se vyloučily rizikové faktory běžného životního stylu, stravování nevyjímaje…“

Přihláška

Kurz POMOZ SOBĚ přednášky:

Vyplnění žlutých polí je povinné.
  Akce: Pro každou další akci je
potřeba vyplnit znovu formulář

Účastník:

Příjmení a jméno: nejprve příjmení a pak jméno
Datum narození: příklad: 30.1.1955
Ulice a číslo domu:
PSČ a obec/město: příklad: 100 00 Praha 10
Váš telefon:
Váš email (nezbytné):
Poznámka:
Souhlasím s podmínkami akce
Zaškrtněte, jinak se zpráva neodešle. Jako potvrzení obdržíte kopii objednávky na Váš e-mail.

 

NF AVAST
Právě teď
Praha

 
 
Děkujeme všem, kteří podporují naši činnost.