O tom, jak žít zdravě, existuje mnoho rad a hypotéz. V současné době se nejvíce hovoří o kyselosti nebo zásaditosti organismu, neboť většina stravy, kterou denně přijímáme, má výrazně kyselejší charakter. Naše zdraví je přímo úměrné rovnováze či nerovnováze prostředí a překyselení organismu je jednou z nejnebezpečnějších civilizačních chorob. Důkladné odkyselení a doplnění minerálních látek v těle tvoří základ každé terapie, která probíhá za pomoci přirozené stravy, bohaté na zásadité látky.
Krev člověka vykazuje stále stejné pH mezi 7,35 až 7,55, za ideální hodnotu se považuje 7,4. Nižší nebo vyšší hodnoty mohou být pro naše tělo smrtelné. Pro lepší orientaci v problému uvádím, že kyselejší prostředí má nižší pH a opačně, zásaditější má pH vyšší.
Tělo je chytré a má velký pud sebezáchovy. Ví, že malý pokles pod toto rozmezí znamená smrt. Ptáte se proč? Inu při nižším pH hemoglobin nepřenáší kyslík a dojde k zadušení. Proto udělá vše, možné i nemožné, aby pH krve udrželo v požadovaném rozmezí. V případě, když stravou přijímáme spíše kyselinotvorné látky, musí vzít zásady z organismu. Velmi často z jater nebo z jiného orgánu či části těla. Vyplavuje z kostí vápník, potlačuje funkci slinivky, zpomaluje zažívání, mění teplotu aj. To vše, aby zachovalo odpovídající zásoby alkalických (zásaditých) látek a bylo schopno vyrovnávat příval kyselin do organismu.
Je vidět, že krev udržuje naše tělo v neutrálním prostředí. Z tkání a buněk přijímá škodlivé látky a odplavuje je do vylučovacích orgánů. Pokud nemá k dispozici dostatek zásaditých látek, přesytí se a nemůže vykonávat svoji funkci. V těle se hromadí kyselé látky a tím zpětně trpí všechny buňky a tkáně, poškozují se, zhoršuje se náš zdravotní stav. My se jen divíme, proč se necítíme dobře. Vždyť užíváme vitamíny a minerály, pijeme různé „zdravé“ nápoje, kupujeme drahé suplementy… Problém je tady. Nerovnováha plodí další nerovnováhu, výsledkem je nemoc.
Přitom je to vlastně jednoduché. K jídlu přistupujme jako k léku. K něčemu, co nás nabije. Pro udržení rovnováhy mezi kyselostí a zásaditostí (tzv. acidobazická rovnováha) nezáleží jen na tom, co jíme, ale kolik toho sníme, co s čím kombinujeme, jaký máme režim dne, jestli jsme aktivní nebo pasivní, zkrátka jak o sebe pečujeme celkově. Všechno se sčítá v dobrém i zlém. A i když je tělo již nemocné, nikdy není pozdě začít. Tělo je jedinečné, má úžasnou schopnost regenerace. Z naší strany to chce jen poctivost k sobě samému, vytrvalost a důslednost. Jak se dnes často říká: Mít rád sám sebe.
Příště si povíme: Co je kyselé a kyselinotvorné, zásadité a zásadotvorné.